La negació és un fenomen comú de la persona addicta. Es tracta d’un mecanisme de defensa psicològic que impedeix a les persones a reconèixer la magnitud de la seva dependència amb les substàncies En el fons, la negació a l’addicció actua com un escut per protegir a l’individu del dolor i la vergonya associats a l’addicció. Tanmateix, també és el primer i més gran obstacle que han de superar les persones addictes per iniciar el seu camí al procés de la desintoxicació.
¿Què és la Negació a l’addicció i per què passa?
La negació a l’addicció és la fase inicial quan la persona sent que té un problema i descontrol. La realitat que l’envolta és massa dura o difícil i no és capaç d’assumir-la per aquest motiu apareix la negació del problema.
A continuació, t’expliquem diverses maneres de com es pot manifestar:
- Minimització: Restar importància a la situació, considerant que el consum és controlat i sense conseqüències greus.
- Racionalització: Justificar l’ús de substàncies amb raons que semblen lògiques, però que en realitat són excuses.
- Projecció: Culpar a altres persones o circumstàncies per al propi consum. És habitual associar l’entorn com el motiu del consum també culpar la pressió i estrès a la feina.
- Comparació: Comparar-se amb altres que tenen problemes més greus per sentir-se millor sobre la pròpia situació.
La negació sorgeix perquè acceptar la realitat d’una addicció és extremadament dolorosa. Reconèixer la dependència a les substàncies, com poden ser la cocaïna, l’alcohol, la marihuana o inclús conductual, en el cas de la ludopatia, implica enfrontar moments difícils i assumir la responsabilitat de canviar.
L’addició no només altera el cervell químicament, sinó que també distorsiona la percepció de la realitat, fent que sigui encara més difícil veure les coses amb claredat.
Com superar la fase de negació de l’addicció
El primer pas per superar la fase de la negació és el “adonar-se”. Adquirir consciència de la situació i la relació de dependència amb la droga. inclús limitant que pot generar l’addicció
A continuació, compartim alguns consells que en el nostre centre d’addiccions utilitzem en les sessions inicials amb la persona addicta.
- Educació: Informar-se sobre la naturalesa de l’addicció i els seus efectes pot ajudar les persones a comprendre millor la seva situació.
- Autoavaluació: Reflexionar honestament sobre l’impacte que l’addició té en la vida diària i en les relacions personals. Com també, les conseqüències que poden tenir en la salut.
- Intervencions: A vegades, una intervenció organitzada per amics i família pot ser un catalitzador per trencar la negació. També, és un acte d’amor per expressar a la persona addicta que té tot el suport per fer el següent pas.
- Teràpia: Participar en sessions de teràpia individual o grupal pot proporcionar una perspectiva externa i objectiva. També, és la manera que la persona pot veure que no és única i que hi ha més casos com el seu.
El suport: com ajudar a una persona amb addicció a les drogues.
El suport dels éssers estimats i ajudar professionals és crucial. Les persones que lluiten contra l’addicció necessiten un entorn comprensiu i sense judicis que els animi a reconèixer el seu problema i a buscar ajuda.
En el nostre centre de desintoxicació, hem vist com la negació pot mantenir a les persones atrapades en un bucle sense sortida. Però també, hem sigut testimonis d’innumerables casos d’èxit on, una vegada superada la negació, els individus inicien un viatge transformador fins a una vida lliure d’addiccions.
A la majoria dels casos i una vegada accepten que l’addicció és una malaltia poden realitzar un segon pas: buscar ajuda en drogodepèndencia.
Demana ara una sessió d’assessorament gratuïta.
Si tu o algú que coneixes està en aquesta situació de negació de l’addicció és important fer-li saber que no està sol. Buscar ajuda i informar-se per poder fer el primer pas fins a la recuperació.
La negació es patiment, pero amb el suport adequat i el desig de canvi, es posible superarla. Un cop la persona reconeix que és addicta moltes pors i discussions es redueixen.
Recorda, el primer pas per vèncer una addicció és reconèixer que existeix i que és una malaltia.
Demana una primera visita d’assessorament gratuïta en el nostre centre d’addiccions. Avui pots començar el teu camí fins a la recuperació!